Θεραπεία του μύκητα των νυχιών (ονυχομυκητίαση)

Η ονυχομυκητίαση προσβάλλει το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού, επηρεάζοντας μερικές φορές την ποιότητα ζωής των ατόμων που πάσχουν από τη νόσο. Μπορεί να γίνει χρόνια πάθηση, καθώς δεν υποχωρεί χωρίς θεραπεία. Εάν ο μύκητας εντοπιστεί έγκαιρα, τότε είναι πιο εύκολο να αντιμετωπιστεί γρήγορα. Το κλειδί για την επιτυχή θεραπεία είναι η σωστή διάγνωση και η διαμόρφωση ενός βέλτιστου σχεδίου θεραπείας για την πλήρη αποκατάσταση της υγείας των ονύχων.

Τι πρέπει να γνωρίζετε για την ονυχομυκητίαση

Η ονυχομυκητίαση είναι η πιο κοινή ασθένεια των ονύχων των άκρων ποδών και σπανιότερα των άκρων χειρών. Εάν δεν διαγνωστεί σωστά και δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, μπορεί να οδηγήσει σε λήψη μακροχρόνιας θεραπείας, η οποία συχνά αποθαρρύνει τους ασθενείς και τους ωθεί να την εγκαταλείψουν.

Οι επιδερμόφυτοι μύκητες, οι μη επιδερμόφυτοι υφομύκητες και οι βλαστομύκητες, τα λεγόμενα μυκητιασικά παθογόνα, θεωρούνται τα κύρια αιτία της ονυχομυκητίασης. Η μόλυνση προκαλείται από την εισβολή και τον αποικισμό αυτών των μυκητιασικών παθογόνων στα νύχια των ποδιών.

Η ευαισθησία των νυχιών στους μύκητες (ειδικά των ποδιών) έγκειται στο γεγονός ότι οι μύκητες ζουν και αναπτύσσονται σε ζεστό και υγρό περιβάλλον. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να στεγνώνετε πολύ καλά τις περιοχές ανάμεσα στα δάχτυλα των ποδιών. Επίσης, αυξημένος κίνδυνος ονυχομυκητίασης μπορεί να προκύψει από μια σειρά παθήσεων όπως ο διαβήτης, η ανοσοκαταστολή και η περιφερική αγγειακή νόσος.

Τα μολυσμένα από μύκητες νύχια έχουν χαρακτηριστικά συμπτώματα. Συχνά παρατηρείται αποχρωματισμός και τα νύχια αποκτούν κιτρινωπό χρώμα, αλλάζει ο όγκος τους και παχύνονται. Σε άλλες περιπτώσεις ξεφλουδίζουν και σπάνε και σε ορισμένες περιπτώσεις προκαλούν πόνο κατά την επαφή με το παπούτσι.

Εάν τα νύχια σας εμφανίζουν ένα ή περισσότερα από αυτά τα συμπτώματα, επικοινωνήστε με την κλινική μας και προγραμματίστε αμέσως το ραντεβού σας. Μην εφαρμόσετε καμία τοπική θεραπεία μέχρι τότε, προκειμένου να πάρουμε δείγμα από τα νύχια σας για μικροβιολογική εξέταση και καλλιέργεια.

Διάγνωση και θεραπεία

Το πρώτο βήμα είναι η λήψη δείγματος από τα νύχια για εξέταση. Γίνεται εξειδικευμένος έλεγχος και στη συνέχεια το δείγμα καλλιεργείται για τον εντοπισμό και την ταξινόμηση του μύκητα που ευθύνεται για τη μόλυνση. Στη συνέχεια γίνεται μυκητόγραμμα για να ελεγχθεί η ευαισθησία του μύκητα στα αντιμυκητιασικά φάρμακα. Τα αποτελέσματα του μυκητογράμματος υποδεικνύουν την κατάλληλη θεραπεία, καθώς οι παράγοντες (τοπικοί ή από του στόματος) στους οποίους είναι ευαίσθητος ο μύκητας έχουν ήδη αναγνωριστεί.

Τα επόμενα βήματα είναι μια στοχευμένη και εξατομικευμένη θεραπεία που περιλαμβάνει συνδυασμό της θεραπείας με laser και της λήψης αντιμυκητιασικών φαρμάκων για την ενίσχυση του θεραπευτικού αποτελέσματος του laser.

Συνδυαστική θεραπεία με laser

Η ονυχομυκητίαση αντιμετωπίζεται με laser μακράς διάρκειας παλμού Nd:YAG (1.064-nm) σε συνδυασμό με φαρμακευτική αγωγή, που περιλαμβάνει είτε χάπια είτε τοπικό σκεύασμα. Στη θεραπεία με laser, η ενέργεια κατευθύνεται αποκλειστικά στη συγκεκριμένη περιοχή, είναι ασφαλής και ανώδυνη. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη μεταφορά θερμότητας στο νύχι, σκοτώνοντας τον μύκητα χωρίς να επηρεάζεται ο περιβάλλοντας ιστός. Οι πολλαπλές στήλες εξάχνωσης που δημιουργούνται από το laser Nd:YAG στους ιστούς των νυχιών επιτρέπουν τη βαθύτερη διείσδυση των αντιμυκητιασικών παραγόντων στην ονυχιαία πλάκα του νυχιού, την κοίτη ή τη μήτρα του. Η θεραπεία με laser σε συνδυασμό με τοπικά σκευάσματα, είναι ιδανική για ασθενείς στους οποίους αντενδείκνυται ή είναι αναποτελεσματική η φαρμακευτική αγωγή από το στόμα. Η θεραπεία με laser δεν έχει ανεπιθύμητες ενέργειες, δεν έχει περίοδο ανάρρωσης και επιτρέπει στους ασθενείς να επιστρέψουν άμεσα στις καθημερινές τους δραστηριότητες. Μετά τη θεραπεία τα νύχια μεγαλώνουν κανονικά και είναι υγιή.

Γιατί είναι πιο αποτελεσματική η θεραπεία με laser

Η θεραπεία με laser βασίζεται στη θεωρία της επιλεκτικής φωτοθερμόλυσης, η οποία εξ ορισμού παρέχει ακριβή και αποτελεσματική στόχευση της βλάβης χωρίς να επηρεάζει παρακείμενες δομές.

Εάν ο μύκητας των νυχιών δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα και σωστά, μετατρέπεται σε χρόνια πάθηση που απαιτεί μακροχρόνια θεραπεία.

Συχνά τα τοπικά αντιμυκητιασικά φάρμακα είναι αναποτελεσματικά. Τα νύχια μολύνονται ξανά στο 16-25% των περιπτώσεων, καθώς οι περισσότερες τοπικές θεραπείες δεν μπορούν να διεισδύσουν βαθιά στην κοίτη και τη μήτρα των νυχιών. Επίσης, τα από του στόματος αντιμυκητιασικά φάρμακα έχουν μέτρια αποτελεσματικότητα και μπορεί να έχουν ανεπιθύμητες ενέργειες.

Μάλιστα, σε περίπτωση που ο ασθενής πάσχει και από άλλη ασθένεια για την οποία λαμβάνει φαρμακευτική αγωγή, η θεραπεία της ονυχομυκητίασης συχνά περιπλέκεται, καθώς μπορεί να σημειωθούν ανεπιθύμητες αλληλεπιδράσεις μεταξύ των φαρμάκων.

Τέλος, η παρατεταμένη και μη αποτελεσματική θεραπεία συχνά «κουράζει» και αποθαρρύνει τους ασθενείς και μπορεί να τους οδηγήσει στη διακοπή της.

Για την πρόληψη της εμφάνισης ονυχομυκητίασης, οι ειδικοί μας συμβουλεύουν να τηρούμε καλή προσωπική υγιεινή. Οι κακές συνθήκες υγιεινής μπορούν να οδηγήσουν σε διάφορες λοιμώξεις και ασθένειες. Συνιστάται να φοράτε άνετα παπούτσια, ώστε να αποφεύγονται τραυματισμοί στα νύχια ή παραμόρφωση, που αποτελούν τις πιο κοινές αιτίες εμφάνισης ονυχομυκητίασης.

Παράλληλα, κρατάτε στεγνά τα πόδια σας και αποφύγετε μέρη με υπερβολική υγρασία ή αυξημένη θερμοκρασία, δύο συνθήκες που ευνοούν την ανάπτυξη των μυκήτων.

Αντιμετωπίστε την αυξημένη εφίδρωση στα πόδια με συχνό και καλό σκούπισμα και συχνή αλλαγή υποδημάτων και καλτσών.

Апаратура

Συχνές Ερωτήσεις

Υπάρχουν δύο πρωτόκολλα θεραπείας: είτε σάρωση ολόκληρης της  ονυχιαίας πλάκας με παλμούς τέσσερις φορές, με τις συνεδρίες να γίνονται κάθε εβδομάδα μέχρι να αναπτυχθεί ένα υγιές νύχι ή εφαρμογή 400 παλμών στο μεγάλο νύχι και 150 παλμών στα μικρότερα νύχια, με τη θεραπεία να γίνεται μία φορά τον μήνα.

Αμέσως μετά τη θεραπεία γίνεται αισθητός ένας ήπιος πόνος, ο οποίος υποχωρεί σε περίπου 30 λεπτά.

Преди и След

Συνιστάται