Ακμή

Θεραπεία με άμεσα ορατό και μόνιμο αποτέλεσμα

Η ακμή εκδηλώνεται στην επιδερμίδα μας με διάφορες μορφές, συμπεριλαμβανομένων των φαγεσώρων (που μπορούν να είναι λευκά ή μαύρα στίγματα), των φλυκταίνων, των βλατιδών, των κυστών, των οζιδίων και ενίοτε ακόμη και των ατροφικών ουλών, που είναι αποτέλεσμα των προηγούμενων παθήσεων.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η ακμή μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις στην ψυχολογική ευημερία των ατόμων που την αντιμετωπίζουν, οδηγώντας σε χαμηλή αυτοεκτίμηση, κοινωνική απομόνωση, ανησυχητικές διαταραχές, και μείωση της συνολικής ποιότητας ζωής.

Στην Derma-Act εφαρμόζουμε πρωτόκολλα που μπορούν να προσφέρουν άμεσα ορατό και μόνιμο αποτέλεσμα.

Ποιά είναι τα αίτια εμφάνισης της ακμής;

Οι ακριβείς λόγοι που προκαλούν την ακμή δεν είναι απόλυτα γνωστοί, παρόλο που αποτελεί μια συχνή πάθηση του δέρματος. Οι παράγοντες που σχετίζονται με την εμφάνισή της περιλαμβάνουν:

 • Ορμονικές διαταραχές
 • Βακτηριακοί παράγοντες, κυρίως το P. acnes και ο Staph. Aureus
 • Οικογενειακό ιστορικό (κληρονομικότητα)
 • Εξωτερικοί παράγοντες, όπως το περιβάλλον εργασίας, η υγιεινή, η διατροφή αλλά και η  λάθος χρήση καλλυντικών προιόντων.

Αυτοί οι παράγοντες συντελούν στα εξής:

 • Αυξημένη παραγωγή σμήγματος
 • Υπερκερατινοποίηση (σχηματισμός βύσματος στον θύλακα της τρίχας από τη συσσώρευση κερατινοκυττάρων)
 • Υπερβολική αποικία του τριχικού θυλάκου από το προπιονικό βακτήριο της ακμής, P. acnes
 • Εκδήλωση φλεγμονώδους απόκρισης (δημιουργία φλυκταίνων, οζίδιων και κύστεων)

Είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι όλα αυτά μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξη της ακμής, αλλά το πώς ακριβώς αυτοί οι παράγοντες συνδέονται με την εμφάνιση των συμπτωμάτων εξακολουθεί να μελετάται.

Ποια είναι τα συμπτώματα της ακμής;

Τα συμπτώματα της ακμής εμφανίζονται σε διάφορες μορφές, κάθε μία από τις οποίες μπορεί να έχει διαφορετικά κλινικά χαρακτηριστικά:

 • Υπερβολική έκκριση σμήγματος (σμηγματόρροια)

 • Στίγματα (Φαγέσωρες):
  • Μαύρα στίγματα (ανοιχτοί φαγέσωρες): Εμφανίζονται όταν το σμήγμα, οξειδώνεται και αλλάζει χρώμα σε καφέ ή μαύρο.
  • Λευκά στίγματα (κλειστοί φαγέσωρες): Αναπτύσσονται κάτω από την επιφάνεια του δέρματος από τη συσσώρευση σμήγματος. Συχνά συνυπάρχουν με φλεγμονώδεις βλάβες, όπως φλύκταινες (σπυράκια με πύον).

 • Βλατίδες: Κόκκινα σπυράκια ελαφρώς επώδυνα.

 • Φλύκταινες: Φλεγμονώδεις βλάβες, ερυθρού χρώματος, που συνήθως περιέχουν πύον.

 • Οζίδια: Μεγάλα, σκληρά εξογκώματα βαθιά στο δέρμα.

 • Κύστεις: Μεγάλα εξογκώματα που περιέχουν πύον και μπορεί να συνοδεύονται από πόνο ή κνησμό. Συχνά αφήνουν ουλές και μπορεί να προκαλέσουν υπερμελάχρωση του δέρματος μετά την επούλωσή τους, ειδικά σε ασθενείς με σκούρο δέρμα.

 • Ουλές: Πρόκειται για τη δημιουργία ινώδους συνδετικού ιστού που αναπτύσσεται λόγω προηγούμενης φλεγμονής. Η σοβαρότητα των ουλών εξαρτάται από τον τύπο δέρματος του ασθενούς και τον βαθμό της φλεγμονώδους αντίδρασης του δέρματος. Οι ουλές μπορεί να έχουν διαφορετικά σχήματα και μεγέθη: επίπεδες με το δέρμα, ατροφικές, υπερτροφικές ή χειλοειδείς.

Τύποι ακμής

Υπάρχουν διάφοροι τύποι ακμής, καθένας με τα δικά του χαρακτηριστικά και εκδηλώσεις. Οι κυριότεροι τύποι ακμής περιλαμβάνουν:

 1. Κοινή ακμή (ακμή κατά την εφηβεία): Είναι η πιο συνηθισμένη μορφή ακμής που εμφανίζεται κατά την εφηβεία. Χαρακτηρίζεται από λιπαρό δέρμα, φαγέσωρες (μαύρα και λευκά στίγματα) και φλεγμονώδεις βλάβες (φλύκταινες).

 2. Ακμή των ενηλίκων: Εμφανίζεται συνήθως σε γυναίκες άνω των 25 ετών. Περιλαμβάνει παρόμοιες βλάβες με την κοινή ακμή, αλλά μπορεί να είναι πιο επώδυνες και να συνδέονται με ορμονικές διαταραχές.

 3. Σπάνιες μορφές με συστηματικά συμπτώματα: Κεραυνοβόλος ακμή και συρρέουσα οζιδιοκυστική ακμή είναι δύο παραδείγματα. Αυτοί οι τύποι μπορεί να συνοδεύονται από πιο σοβαρά συμπτώματα και απαιτούν εξειδικευμένη αντιμετώπιση.

 4. Νεογνική ακμή: Εμφανίζεται σε βρέφη με εξανθήματα παρόμοια με ακμή, λόγω των ορμονικών διαταραχών της μητέρας κατά την περίοδο της κυοφορίας.

 5. Κυστική ακμή: Είναι μια σοβαρή μορφή ακμής που περιλαμβάνει μεγάλες κύστεις που περιέχουν πύον. Συνήθως προκαλεί επώδυνες και εμφανείς βλάβες.

 6. Ακμή παιδικής ηλικίας: Εμφανίζεται σε παιδιά και μπορεί να είναι παρόμοια με την κοινή ακμή.

 7. Ακμή από φάρμακα: Ορισμένα φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν εξανθήματα ή ερεθισμό του δέρματος που μοιάζει με ακμή.

 8. Μηχανική ακμή: Αποτελεί αντίδραση του δέρματος σε φυσικούς ή χημικούς παράγοντες, όπως η «ακμή της μάσκας» (maskne).

Οι διαφορετικοί τύποι ακμής απαιτούν διαφορετικές προσεγγίσεις στη θεραπεία και τη διαχείριση.

Αντιμετώπιση & θεραπεία για την ακμή

Cutera Excel V+

Το Cutera Excel V+ είναι μια νέα γενιά τεχνολογίας λέιζερ, που έχει σχεδιαστεί για τη θεραπεία διαφόρων τύπων αγγειακών παθήσεων, όπως ευρυαγγειών, κιρσών διάχυτης ερυθρότητας, καθώς και για ενεργές μορφές ακμής και υπολειμματικά κόκκινα σημάδια.

Το λέιζερ διαθέτει 3 λειτουργίες:

 • Genesis V: συνδυάζει δύο μήκη κύματος (532 και 1064 nm). Παρέχει γρήγορους παλμούς που στοχεύουν στη βελτίωση των λεπτών γραμμών, στη θεραπεία της διάχυτης ερυθρότητας, της ροδοχρόου ακμής, καθώς και στην αντιμετώπιση των ουλών.
 • Cool view: συνδυάζει δύο μήκη κύματος (532 και 1064 nm). Εξομαλύνει τις μελαγχρωματικές ατέλειες, βοηθά στην αντιμετώπιση αγγειακών βλαβών, ενώ χρησιμοποιείται και για ήπιου έως μέτριου βαθμού ενεργή ακμή.
 • Dermastat: χρησιμοποιείται για τη θεραπεία μεγαλύτερων αγγειακών βλαβών και μελάγχρωσης.

Οι τρεις λειτουργίες μπορούν να συνδυαστούν, προκειμένου να προσφέρουν στον ασθενή τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα, αλλά και να μειώσουν τον χρόνο αποκατάστασης.

Πλεονεκτήματα της θεραπείας με Cutera Excel V+

Εντυπωσιακά αποτελέσματα

Δυνατή η ταυτόχρονη χρήση φαρμακευτικής αγωγής

Μέγιστη ασφάλεια

χωρίς παρενέργειες

Κατάλληλο για κάθε τύπο δέρματος

ακόμη και το καλοκαίρι

Σύντομη αποθεραπεία

χωρίς να χρειαστεί ο ασθενής να διακόψει την εργασία του ή τις καθημερινές του δραστηριότητες.

Συνδυαστικές θεραπείες

Για μέγιστη αποτελεσματικότητα της θεραπείας της ακμής, οι ειδικοί της Κλινικής μας συνιστούν να γίνεται συνδυασμός  θεραπειών  του Cutera excel V+ με τις παρακάτω θεραπείες:

Θεραπεία Cutera Cool view με Genesis V (μια συνεδρία)
Η συγκεκριμένη θεραπεία χρησιμοποιείται για την αντιφλεγμονώδη της δράση, καθώς ενεργοποιεί τους ρυθμιστικούς μηχανισμούς για τη καλή λειτουργία των αγγείων και καταπραΰνει την ερυθρότητα και τη φλεγμονή.

Χημικό peeling
Τα χημικά peeling έχουν στόχο την ορατή βελτίωση της δομής των ιστών, με την εφαρμογή διαφόρων απολεπιστικών διαλυμάτων.

 • Easy Phytic Solution από την SKIN TECH: αποτελείται από έναν συνδυασμό ενεργών οξέων όπως γλυκολικό, λακτικό, μανδελικό και φυτικό οξύ, τα οποία έχουν ισχυρή αντιοξειδωτική δράση.
 • PH Formula A.C.: ειδικά σχεδιασμένο για την αντιμετώπιση των πιο συνηθισμένων μορφών ακμής, όπως τα λευκά και μαύρα στίγματα, τις βλατίδες και τις φλύκταινες. Δρα ενάντια στους κύριους παράγοντες που προκαλούν την ακμή (σμηγματόρροια, υπερκερατινοποίηση, P.acnes, φλεγμονή).

Μικροδερμοαπόξεση με διαμάντι
Πρόκειται για μια μη επεμβατική θεραπεία προσώπου, που πραγματοποιείται μέσω μηχανικής απολέπισης με κεφαλές από διαμαντι και μικροκρυστάλλους για την αφαίρεση της επιφανειακής στιβάδας του δέρματος.

Aqua peeling
Πρωτοποριακή θεραπεία για βαθύ καθαρισμό προσώπου και ανάπλαση του δέρματος με τη χρήση ειδικών εκχυλισμάτων που περιέχουν ενυδατικά και ενεργά συστατικά. Εφαρμόζεται σε κανονικό, ξηρό, ευαίσθητο, λιπαρό και ακνεϊκό δέρμα.
Προσφέρει βαθύ καθαρισμό και ενυδάτωση, αφαιρώντας τα νεκρά κύτταρα και αφήνοντας την επιδερμίδα λεία, απαλή και καθαρή. Απομακρύνει το σμήγμα από το λιπαρό δέρμα και καταπολεμά τα μαύρα και λευκά στίγματα.

Εξοπλισμός

Συχνές Ερωτήσεις

Είναι εξαιρετικά αποτελεσματική με άμεσα ορατό και μόνιμο αποτέλεσμα. Αποτελεί μια απόλυτα ασφαλή μέθοδο, χωρίς ανεπιθύμητες ενέργειες, ενώ είναι ιδιαίτερα φιλική και ευχάριστη προς τον ασθενή.

Η θεραπεία εφαρμόζεται αποτελεσματικά σε πρόσωπο, λαιμό και ντεκολτέ. Μπορεί να εφαρμοσθεί και σε άλλα μέρη του σώματος με τη σύσταση του δερματολόγου σου.

Αμέσως μετά τη θεραπεία είναι δυνατόν να παρατηρηθεί ελαφριά ερυθρότητα, η οποία όμως υποχωρεί μέσα σε λίγες ώρες. Μπορείς να επιστρέψεις αμέσως στην εργασία σου και στις καθημερινές σου δραστηριότητες, εφαρμόζοντας αντηλιακό, εάν πρόκειται να εκτεθείς στον ήλιο.

Συνήθως, για να επιτευχθεί το βέλτιστο αποτέλεσμα απαιτούνται από 4 έως 6 συνεδρίες με μεσοδιάστημα 4 εβδομάδων, όμως η βελτίωση είναι ορατή από την πρώτη κιόλας συνεδρία. Ο δερματολόγος κατόπιν κλινικής εξέτασης, θα σε συμβουλεύσει σχετικά με τον απαιτούμενο αριθμό συνεδριών.

Η θεραπεία με το Cutera Excel V+ δεν ενδείκνυται εάν έχεις ενεργό έρπη ή άλλες δερματικές λοιμώξεις στην θεραπευόμενη περιοχή, εάν πάσχεις από κακοήθεις δερματικές παθήσεις, από νευρολογικές παθήσεις, επιληψία ή εάν είσαι έγκυος. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους πιθανούς κινδύνους μπορείς να μάθεις από το έγγραφο της συγκατάθεσης που θα πρέπει να υπογράψεις πριν από την πραγματοποίηση της θεραπείας.

Πριν και Μετά

Συνιστάται

40.0060.00