Ροδόχρους ακμή

Εξατομικευμένες λύσεις για κάθε τύπο δέρματος

Η ροδόχρους ακμή, γνωστή και ως rosacea, είναι μια φλεγμονώδης δερματική πάθηση που εκδηλώνεται κυρίως στο κεντρικό τμήμα του προσώπου περιλαμβάνοντας παρειές, μύτη, μάτια και πιγούνι. Χαρακτηρίζεται από επίμονο ερύθημα, ευρυαγγείες, φλεγμονώδεις βλατίδες ή φλύκταινες καθώς και από αίσθημα κνησμού και καύσου.

Παρότι μπορεί να επηρεάσει και τα δύο φύλλα, η ροδόχρους ακμή φαίνεται να είναι συχνότερη στις γυναίκες και συνήθως εμφανίζεται μετά την ηλικία των 30. Τις περισσότερες φορές επηρεάζει άτομα με ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα ενώ στους άνδρες τείνει να εκδηλώνεται σε πιο σοβαρή μορφή, γνωστή ως ρινόφυμα. Σύμφωνα με παγκόσμια στατιστικά δεδομένα, περίπου 45 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως έχουν διαγνωστεί με αυτή τη νόσο.

Υπάρχουν παράγοντες που μπορούν να επιδεινώσουν τη συγκεκριμένη πάθηση. Η έκθεση στον ήλιο και οι αντίξοες καιρικές συνθήκες, το άγχος, καθώς και η κατανάλωση πικάντικων τροφών και αλκοολούχων ποτών μπορούν να παίξουν ρόλο στην επιδείνωση της νόσου. Συνεπώς, είναι αναγκαίο να αντιμετωπίζεται η ροδόχρους ακμή έγκαιρα, προκειμένου να διατηρηθεί υπό έλεγχο.

Η ομάδα μας στην κλινική Derma-Act αναλαμβάνει την εξατομικευμένη θεραπεία κάθε ασθενούς, παρέχοντας επίσης καθοδήγηση για την καθημερινή φροντίδα και διαχείριση της νόσου.

Τύποι ροδόχρου ακμής

Ανάλογα με τα χαρακτηριστικά και το στάδιο σοβαρότητας της νόσου – ήπια, μέτρια και σοβαρή, η ροδόχρους ακμή διακρίνεται σε τέσσερις τύπους:

Ερυθηματώδης
Χαρακτηρίζεται από παροδική ερυθρότητα στα μάγουλα, στην άκρη της μύτης, στο πηγούνι και ανάμεσα στα φρύδια. Η εξέλιξή της είναι σταδιακή και όταν γίνει μόνιμη εμφανίζεται σμηγματόρροια, τηλεαγγειεκτασίες (διασταλμένα αιμοφόρα αγγεία), αίσθημα κνησμού και καύσου, απολέπιση και τραχύτητα του δέρματος.

Βλατιδοφλυκταινώδης
Χαρακτηρίζεται από επίμονη ερυθρότητα στο κεντρικό μέρος του προσώπου, με την εμφάνιση βλατίδων, φλυκταινών και έντονη σμηγματόρροια σε διάφορα σημεία του προσώπου, συχνότερα στα μάγουλα, στο μέτωπο και στα βλέφαρα.

Ρινόφυμα
Πρόκειται για μια πιο βαριά μορφή της νόσου και εκδηλώνεται συχνότερα στους άνδρες. Χαρακτηρίζεται από έντονα διογκωμένη και κόκκινη μύτη με τραχιά υφή και την παρουσία βλατίδων. Συχνά παρατηρείται υψηλή σμηγματόρροια μαζί με τηλεαγγειεκτασία και ίνωση, ενώ μερικές φορές οι βλάβες μπορεί να επεκταθούν στο μέτωπο ή το πηγούνι.

Οφθαλμική
Τα συμπτώματα της οφθαλμικής ροδόχρου ακμής εμφανίζονται πρώτα στα μάτια και στη συνέχεια εξαπλώνονται στο δέρμα. Αυτά περιλαμβάνουν ερεθισμό, δακρύρροια, ξηροφθαλμία, πρησμένα βλέφαρα, κνησμό και υπάρχει κίνδυνος απώλειας όρασης λόγω βλάβης στον κερατοειδή. Αυτή η μορφή της νόσου πλήτει εξίσου άνδρες και γυναίκες.

Συμπτώματα ροδόχρου ακμής

Η ροδόχρους ακμή εμφανίζεται συνήθως στο κεντρικό τμήμα του προσώπου, ενώ σπάνια μπορεί να εξαπλωθεί στο λαιμό, το στέρνο, στο τριχωτό της κεφαλής ή  ακόμα και στα αυτιά.

 • Παροδική ερυθρότητα
  Το πρώτο σύμπτωμα της ροδόχρου ακμής είναι η περιοδική ερυθρότητα στο πρόσωπο.

 • Συνεχής ερυθρότητα
  Μοιάζει με ηλιακό έγκαυμα και θεωρείται το πιο κοινό σύμπτωμα της ροδόχρου ακμής.

 • Φλύκταινες και βλατίδες
  Μοιάζουν με σπυράκια ακμής με πύον ή μικρές κόκκινες προεξωχές που συνοδεύονται από αίσθημα καύσου ή κνησμού.

 • Τηλεαγγειεκτασίες
  Διεσταλμένα αιμοφόρα αγγεία στο δέρμα του προσώπου.

 • Ερεθισμός των ματιών
  Τα μάτια φαίνονται ερυθρά και υγρά και τα βλέφαρα είναι πρησμένα και έντονα κόκκινα.

 • Κνησμός ή κάψιμο
  Το σύμπτωμα αυτό είναι κοινό σε όλους σχεδόν τους ασθενείς με αυτή την ασθένεια.

 • Ξηρό και τραχύ δέρμα
  Σε ορισμένες περιπτώσεις παρόμοια συμπτώματα μπορεί να παρατηρηθούν σε εκζεματωειδή ή σμηγματορροϊκή δερματίτιδα.

 • Πρήξιμο
  Εμφανίζεται όταν υπάρχει επίμονο ερύθημα, επηρεάζει για μέρες το δέρμα και μπορεί να επιδεινωθεί λόγω υπάρχουσας φλεγμονής.

 • Παραμόρφωση και πρήξιμο της μύτης
  Η μύτη πρήζεται και το δέρμα της αλλάζει όψη (ρινόφυμα)

Πώς γίνεται η διάγνωση της ροδοχρόου ακμής

Η ροδόχρους ακμή εμφανίζεται με διαφορετικά συμπτώματα και βαθμό σοβαρότητας σε κάθε ασθενή. Αυτή η ποικιλομορφία οφείλεται στους πολλούς  παράγοντες που συνδέονται με την παθογένεση της νόσου, η οποία μάλιστα συχνά συγχέεται με άλλες δερματικές παθήσεις. Για παράδειγμα, το σύνδρομο Haber, η μαστοκυττάρωση, ο ερυθηματώδης λύκος, η αληθής πολυκυτταραιμία είναι μερικές από τις παθήσεις που εμφανίζουν παρόμοια συμπτώματα με αυτά της ροδόχρου ακμής. Γι’ αυτό είναι απολύτως αναγκαίο τα άτομα με την εν λόγω νόσο να συμβουλεύονται έναν δερματολόγο εγκαίρως.

Στην κλινική Derma-Act, η διάγνωση και η θεραπεία της ροδόχρους ακμής διεξάγονται με τη συμβολή εξειδικευμένων επιστημόνων με μακροχρόνια εμπειρία στη συγκεκριμένη νόσο. Η προσέγγισή μας βασίζεται στην ελαχιστοποίηση των εξάρσεων, στην άμεση ανακούφιση και στη διατήρηση της νόσου υπό έλεγχο.

Αυτό επιτυγχάνεται μέσω:

 • Της μικροσκοπική ανίχνευση των ακάρεων Demodex στο δέρμα του προσώπου.
 • Την εξερεύνηση των αιτίων που προκαλούν την επίμονη ροδόχρου ακμή.

Στοχεύουμε στην παροχή μιας ολοκληρωμένης προσέγγισης που θα σας βοηθήσει να διαχειριστείτε αποτελεσματικά την πάθηση και να διατηρήσετε την επιδερμίδα σας υγιή και υπό έλεγχο.

Μέθοδοι θεραπείας

Θεραπεία laser με Excel V+

Για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της ροδοχρόου ακμής, στην Derma-Act εφαρμόζουμε τις πλέον σύγχρονες και ασφαλείς τεχνολογίες φωτός laser για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της ροδόχρου ακμής. Η θεραπεία με το laser Excel V+ προσφέρει σημαντικά πλεονεκτήματα: είναι ανώδυνη και δεν επηρεάζει τους περιβάλλοντες ιστούς, καθώς το laser εκπέμπει φως που απορροφάται επιλεκτικά.

Ο απαιτούμενος αριθμός συνεδριών καθορίζεται από τα κλινικά χαρακτηριστικά του ασθενούς και από τα αποτελέσματα της δερματικής ανάλυσης. Στις περισσότερες περιπτώσεις ροδοχρόου ακμής, συνιστούμε 2 έως 4 συνεδρίες για βέλτιστα αποτελέσματα.

Η συσκευή αγγειακού laser Excel V+ με μικρό και μεγάλο μήκος κύματος φωτός μειώνει αποτελεσματικά τα σπασμένα αιμοφόρα αγγεία, τη φλεγμονή και την ερυθρότητα του δέρματος σε πρόσωπο, λαιμό και στήθος, ενώ στην περίπτωση του ρινοφύματος μειώνει το πρήξιμο των μαλακών ιστών της μύτης.

Ποια είναι τα οφέλη της θεραπείας με το Excel V+

Εντυπωσιακά αποτελέσματα

Δυνατή η ταυτόχρονη χρήση του με φαρμακευτική αγωγή

Ασφαλές

Χωρίς παρενέργειες

Κατάλληλο για κάθε τύπο δέρματος

Ακόμη και την καλοκαιρινή περίοδο

Δεν χρειάζεται χρόνος για ανάρρωση και αποκατάσταση

Άμεση επιστροφή στην εργασία και στις καθημερινές δραστηριότητες

Συνδυαστικές θεραπείες για βέλτιστο αποτέλεσμα

Για να απολαύσεις τα βέλτιστα αποτελέσματα και να αντιμετωπίσεις αποτελεσματικά την πάθηση, σου συνιστούμε να συνδυάσεις:

Χημικό peeling

 • pH Formula CR Peeling: Τα δραστικά συστατικά του pH Formula CR Peeling στηρίζουν τη φυσική αναγέννηση του δέρματος και ενισχύουν την φυσική υπεράμυνα. Επιπλέον, βοηθούν στη μείωση της αγγειοδιαστολής και προσφέρουν αποτελεσματική αντιμικροβιακή προστασία.

 • Easy Droxy Azelaic Peel: Είναι μία νέα καινοτόμος θεραπεία και αποτελεί εξαιρετική επιλογή για το ευαίσθητο δέρμα που είναι προδιατεθειμένο για ερεθισμούς, έχει τάση για ακμή και εμφανίζει ροδόχρου ακμή. Το Easy Droxy Azelaic Peel περιλαμβάνει τέσσερα διαφορετικά είδη οξέων: γλυκολικό, γαλακτικό, αζελαϊκό και κιτρικό. Αυτό το σύνολο οξέων συνεργάζεται για να προσφέρει ολοκληρωμένη αντιμετώπιση και βελτιωμένα αποτελέσματα.

Συνδυάζοντας αυτές τις δύο θεραπείες, μπορείς να επιτύχεις αποτελεσματική διαχείριση της κατάστασής σου και να διατηρήσεις την επιδερμίδα σου υγιή και λαμπερή.

 •  

Εξοπλισμός

Συχνές Ερωτήσεις

Η ροδόχρους ακμή είναι μια πάθηση, που δυστυχώς δεν μπορεί να θεραπευτεί πλήρως. Ωστόσο, οι διαθέσιμες μέθοδοι θεραπείας – θεραπεία laser με ταυτόχρονη ή χωρίς φαρμακευτική αγωγή – εφαρμόζονται ξεχωριστά, σύμφωνα με τις ανάγκες του κάθε ασθενούς, προκειμένου να εξαλειφθούν τα συμπτώματα της νόσου και να διατηρηθεί σε ύφεση.

Καθώς λοιπόν είναι μια κατάσταση που δεν θεραπεύεται πλήρως, οι συνεδρίες θα πρέπει να επαναλαμβάνονται ανά διαστήματα, ενώ θα πρέπει να αποφεύγονται οι παράγοντες που οδηγούν σε έξαρση της ροδοχρόου ακμής, όπως είναι το αλκοόλ, οι πικάντικες τροφές, η καφεΐνη, η σάουνα, το τζακούζι, η έκθεση στον ήλιο, τον άνεμο και γενικά σε ακραίες καιρικές συνθήκες.

Ο τρόπος ζωής και οι περιβαλλοντικοί παράγοντες είναι μεταξύ άλλων αιτίες που μπορεί να οδηγήσουν σε ροδόχρου ακμή. Άλλες πιθανές αιτίες είναι η παρουσία ακάρεων Demodex στο δέρμα, διάφορα βακτήρια, φλεγμονή των τριχοθυλακίων, μειωμένη ανοσολογική λειτουργία, φλεγμονώδης αντίδραση ή ψυχολογικοί λόγοι. Ωστόσο, πρόσφατες μελέτες δείχνουν πώς σε μεγάλο ποσοστό ευθύνονται τα ακάρεα Demodex, που όταν πεθαίνουν, απελευθερώνονται βακτήρια που επιδεινώνουν τα συμπτώματα της νόσου.

Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες, τροφές που μπορούν να προκαλέσουν ροδόχρου ακμή είναι: συκώτι, γιαούρτι, κρέμα γάλακτος, τυρί (εκτός από το τυρί cottage), σοκολάτα, βανίλια, σάλτσα σόγιας, εκχύλισμα μαγιάς, ξύδι, μελιτζάνα, αβοκάντο, σπανάκι, φασόλια, μπιζέλια, εσπεριδοειδή, ντομάτες, μπανάνες, δαμάσκηνα, σταφίδες, σύκα, πικάντικα και ζεστά φαγητά, τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε ισταμίνη. Επίσης, απόφυγε το αλκοόλ γενικά, ειδικά το κόκκινο κρασί, την μπύρα, το μπέρμπον, το τζιν, τη βότκα ή τη σαμπάνια και τα ζεστά ροφήματα όπως η σοκολάτα, ο καφές και το τσάι.

Η ροδόχρους ακμή εμφανίζεται συνήθως σε ενήλικες μετά την ηλικία των 30 ετών. Ωστόσο, οι έφηβοι και οι νεαροί ενήλικες στην ηλικία των 20 παρουσιάζουν σοβαρή ερυθρότητα στα μάγουλα, το πηγούνι, τη μύτη ή το μέτωπο που διαρκεί περισσότερο από το κανονικό. Σε τέτοιες περιπτώσεις, μετά τον εντοπισμό της νόσου με ειδικές κλινικές και μικροσκοπικές εξετάσεις, οι δερματολόγοι της κλινικής Derma-Act δίνουν οδηγίες για καθημερινή φροντίδα και θεραπεία για την αποφυγή καταστάσεων, που θα οδηγούσαν σε επαναλαμβανόμενες εξάρσεις ροδόχρου ακμής. Έτσι, εάν αναγνωρίζεις τα πρώιμα συμπτώματα της ροδόχρου ακμής, θα πρέπει να συμβουλευτείς άμεσα έναν έμπειρο δερματολόγο.

Τα συμπτώματα της ροδόχρου ακμής τείνουν να χειροτερεύουν, όταν δεν αντιμετωπίζονται σωστά. Εφόσον ο ασθενής εφαρμόσει σωστά τη κατάλληλη θεραπεία, ακολουθώντας τις οδηγίες του δερματολόγου, είναι σίγουρο ότι η ροδόχρους ακμή θα ελεγχθεί αποτελεσματικά μακροπρόθεσμα.

Πριν και μετά

Συνιστάται

40.0060.00