Υπερμελάγχρωση, φακίδες, μέλασμα, ηλιακές κηλίδες

Οι μελαγχρωματικές βλάβες του δέρματος περιλαμβάνουν τις ηλιακές κηλίδες, φακίδες και το μέλασμα. Είναι καλοήθεις αλλαγές στο χρώμα του δέρματος που εμφανίζονται για διάφορους λόγους καθώς μεγαλώνουμε.

Στις κλινική Derma-Act, η επιτυχής εξάλειψη των μελαγχρωματικών βλαβών του δέρματος πραγματοποιείται με την εφαρμογή του καινοτόμου laser PicoSure®.

Τι ονομάζουμε ηλιακές κηλίδες;

Οι ηλιακές κηλίδες -γνωστές και ως κηλίδες ηλικίας- εμφανίζονται στο δέρμα μεμονωμένα ή κατά ομάδες, μπορεί να είναι επίπεδες καφέ, γκρι ή μαύρες βλάβες και έχουν συνήθως μεγαλύτερο μέγεθος από τις φακίδες.

Ο κύριος λόγος για την εμφάνιση τους είναι η υπερβολική έκθεση στον ήλιο χωρίς την κατάλληλη προστασία. Όταν το δέρμα είναι απροστάτευτο κάτω από τις ακτίνες UV, ο ρυθμός παραγωγής μελανίνης αυξάνεται και προκαλεί υπερπαραγωγή σε ορισμένες περιοχές, στις οποίες αργότερα εμφανίζονται οι κηλίδες.

Σημειώνεται ότι το ανοιχτόχρωμο δέρμα είναι πολύ πιο επιρρεπές στην εμφάνιση κηλίδων από τον ήλιο σε σχέση με το σκούρο. Άλλοι συνήθεις παράγοντες για την εμφάνισή τους είναι το σολάριουμ ή προηγούμενα δερματικά εγκαύματα.

Γιατί εμφανίζονται κηλίδες στο δέρμα (υπερμελάγχρωση);

Συνήθως οι κηλίδες εμφανίζονται σε μεγαλύτερη ηλικία ως αποτέλεσμα της γήρανσης και της φυσικής κυτταρικής βλάβης. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια υπάρχει μεγαλύτερη συχνότητα εμφάνισης σε νεότερους ανθρώπους είτε εξαιτίας της υπερβολικής έκθεσης στον ήλιο είτε λόγω κληρονομικής προδιάθεσης.

Οι περιοχές στις οποίες εμφανίζονται συχνότερα οι κηλίδες είναι το πρόσωπο, το στήθος, τα χέρια και η πλάτη. Οι κηλίδες δεν ξεθωριάζουν με τον χρόνο, αλλά αντίθετα αυξάνονται σε αριθμό και μέγεθος και επιδεινώνονται με την έκθεση στον ήλιο. Αν και είναι ακίνδυνες, οι περισσότεροι άνθρωποι θεωρούν τις ηλιακές κηλίδες ένα αισθητικό πρόβλημα, ειδικά όταν είναι σε μεγάλη έκταση ή είναι πιο έντονες.

Πρέπει να γνωρίζουμε ότι σε ορισμένες περιπτώσεις οι αλλαγές στην κλινική εμφάνιση των κηλίδων απαιτούν περαιτέρω διερεύνηση. Εάν υπάρχει κάποιο από τα ακόλουθα χαρακτηριστικά, θα πρέπει να προγραμματιστεί δερματολογική εξέταση για να αποκλειστεί η πιθανότητα προκαρκινικών ή καρκινικών βλαβών:

  • Ταχεία αύξηση του μεγέθους της βλάβης
  • Ένας ασυνήθιστος συνδυασμός χρωμάτων
  • Πολύ σκούρο χρώμα
  • Ανώμαλα όρια
  • Κνησμός ή υπερευαισθησία
  • Ερεθισμός ή αιμορραγία

Τι είναι οι φακίδες;

Οι φακίδες εμφανίζονται σε άτομα που έχουν γενετική προδιάθεση και προκύπτουν από μια καλοήθη μετάλλαξη στο γονίδιο MC1R, το οποίο ρυθμίζει τη μελανίνη. Όπου εμφανίζονται οι φακίδες –οι οποίες έχουν διάμετρο μικρότερη από 5 mm- υπάρχει μεγαλύτερη συσσώρευση μελανίνης στα κύτταρα. Η μελανίνη δρα ως φυσικός αναστολέας της ηλιακής ακτινοβολίας και προστατεύει το δέρμα, εμποδίζοντας τις ακτίνες UV να φτάσουν στα βαθύτερα στρώματα.

Οι κηλίδες δεν πρέπει να συγχέονται με τις φακίδες, καθώς αυτές οι δύο μελαγχρωματικές βλάβες διαφέρουν σημαντικά μεταξύ τους ως προς την κλινική τους εμφάνιση. Συγκεκριμένα, οι φακίδες σε αντίθεση με τις κηλίδες είναι ανοιχτόχρωμες βλάβες, συνήθως καφέ ή κίτρινου χρώματος, έχουν θολά όρια και είναι μικρότερες σε μέγεθος.

Πώς εμφανίζονται οι φακίδες;

Οι φακίδες στο πρόσωπο γίνονται συνήθως ορατές μετά την ηλικία των 2 ετών. Τα μωρά, ακόμα κι αν φέρουν το γονίδιο MC1R, δεν γεννιούνται με φακίδες, καθώς το φως του ήλιου είναι αυτό που τις ενεργοποιεί. Αυτό εξηγεί γιατί οι φακίδες γίνονται πιο ορατές με τα χρόνια και ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Πιο έντονες είναι σε άτομα με ανοιχτόχρωμο δέρμα και σε άτομα με ξανθά ή κόκκινα μαλλιά. Μάλιστα, στην ενήλικη ζωή μπορεί να εξασθενίσουν.

Θεραπεία PicoSure®

Η υψηλή απόδοση της θεραπείας με laser PicoSure® βασίζεται στην αρχή της επιλεκτικής φωτοθερμόλυσης, χάρη στην οποία η ενέργεια του laser κατευθύνεται στη βάση της βλάβης, στις περιοχές όπου υπάρχει αυξημένη συγκέντρωση μελανίνης. Ο εξαιρετικά σύντομος παλμός της δέσμης PicoSure® απορροφάται από τη μελανίνη και διασπά τα σωματίδιά της σε μια πολύ λεπτή σκόνη, η οποία στη συνέχεια απορροφάται από τα μακροφάγα κύτταρα και απεκκρίνεται φυσικά από το σώμα.

Σε αντίθεση με τις παραδοσιακές θεραπευτικές επιλογές για την αντιμετώπιση των μελαγχρωματικών βλαβών, όπως η κρυοχειρουργική, η διαθερμία, το χημικό πίλινγκ ή παλαιότερες τεχνολογίες laser, η προηγμένη τεχνολογία του PicoSure® δημιουργεί συνθήκες για βέλτιστα αποτελέσματα χωρίς τραυματισμό των περιβάλλοντων ιστών και προσφέρει:

Ασφαλή, ακριβή και στοχευμένη δράση

Μέγιστη απόδοση

Φυσικό αποτέλεσμα

Χωρίς περίοδο αποκατάστασης

Άμεση επιστροφή στην καθημερινότητα

Επιτυχής θεραπεία σε λίγες μόνο συνεδρίες

Η θεραπεία των μελαγχρωματικών βλαβών με το PicoSure® εγγυάται βέλτιστα αποτελέσματα σε λίγες μόνο συνεδρίες. Ο ακριβής αριθμός των συνεδριών που απαιτούνται για την πλήρη αισθητική αποκατάσταση καθορίζεται από τη θέση και το βάθος της βλάβης.

Οι πιο επιφανειακές βλάβες απαιτούν λιγότερες συνεδρίες σε σχέση με τις βαθύτερες. Οι κηλίδες «ξεθωριάζουν» και αποχρωματίζονται σταδιακά, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις είναι πιθανός και ο σχηματισμός κρούστας, η οποία υποχωρεί μετά από περίπου μία εβδομάδα από την εφαρμογή. Κατά μέσο όρο, ο αριθμός των συνεδριών που απαιτούνται είναι 2-4 κάθε 2-4 εβδομάδες.

Πριν από τη θεραπεία με PicoSure®, συνιστάται η αποφυγή έκθεσης στον ήλιο και η χρήση αυτομαυριστικών προϊόντων για δύο εβδομάδες. Μετά τη θεραπεία είναι απαραίτητη η καθημερινή χρήση αντηλιακού με υψηλό δείκτη προστασίας SPF.

Άλλες θεραπείες για τη θεραπεία των μελάγχρωσεων

Χημικό peeling Ph M.E.L.A.

Τα πίλινγκ προκαλούν χημική απολέπιση, το βάθος της οποίας εξαρτάται από το οξύ που χρησιμοποιείται, τη συγκέντρωσή του, τον τρόπο εφαρμογής και την κατάσταση του δέρματος του ασθενούς.

Το χημικό peeling M.E.L.A. αποτελεί μία καλή λύση για την αντιμετώπιση των υπερμελαγχρώσεων. Η θεραπεία βοηθά στη μείωση της συσσωρευμένης στην επιδερμίδα μελανίνης, μέσω της αναστολής της δραστηριότητας του ενζύμου τυροσινάση. Παράλληλα, διεγείρει τη διαφοροποίηση των κερατινοκυττάρων και κατά συνέπεια επιταχύνει την ανανέωση της επιδερμίδας, απομακρύνοντας την περίσσεια μελανίνη. Χάρη στον καινοτόμο, εξαιρετικά αποτελεσματικό τρόπο δράσης, επιτυγχάνονται ορατά αποτελέσματα με ασφάλεια.

Εξοπλισμός

Συχνές Ερωτήσεις

Μερικοί άνθρωποι έχουν γενετική προδιάθεση να αναπτύξουν κηλίδες, αλλά εάν φροντίσουν για την προστασία της επιδερμίδας τους, τότε οι βλάβες μπορεί να περιοριστούν.
Όχι, οι φακίδες αποτελούν βλάβες του δέρματος με κληρονομικό υπόβαθρο. Εάν έχετε φακίδες, πιθανότατα ένας από τους γονείς σας έχει επίσης φακίδες και δεν σχετίζονται με την επίδραση του ηλίου στο δέρμα.
Όχι. Ωστόσο η παρουσία τους υποδηλώνει ότι ο τύπος δέρματος είναι ευαίσθητος στις υπεριώδεις ακτίνες. Έτσι, εάν έχετε φακίδες, θα πρέπει να φοράτε αντηλιακό για να αποφύγετε τη φθορά του δέρματος και την πρόωρη γήρανση.
Η θεραπεία δεν απαιτεί χρόνο αποθεραπείας και μπορείτε να επιστρέψετε στην καθημερινότητά σας αμέσως μετά. Ωστόσο, θα πρέπει να αποφεύγετε την έκθεση στον ήλιο τόσο πριν όσο και μετά τη θεραπεία και να χρησιμοποιείτε πάντα αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας SPF.

Πριν και μετά

Συνιστάται