Restylane® Fillers προσώπου Υαλουρονικού Οξέος

Η γήρανση του προσώπου προκαλεί δομικές αλλαγές, τόσο στην επιφάνεια όσο και σε βάθος. Αυτές οι αλλαγές επηρεάζουν τα οστά, τις συγκεντρώσεις λίπους, τους υποστηρικτικούς συνδέσμους και την επιδερμίδα. Καθώς μεγαλώνουμε, τα οστά αλλάζουν και απορροφώνται, οδηγώντας σε αλλαγές στους υποστηρικτικούς και υπερκείμενους μαλακούς ιστούς.

Μια άλλη σημαντική αλλαγή αφορά το λεγόμενο σύστημα υποστήριξης του συνδετικού ιστού του προσώπου – τις συνδετικές δομές. Αυτές βρίσκονται σε διαφορετικά σημεία του προσώπου με σκοπό να διατηρούν την ακεραιότητα των μαλακών ιστών και του προσώπου. Με τη γήρανση, χαλαρώνουν, οδηγώντας σε επανατοποθέτηση του λίπους.

Σε κάθε ασθενή, η διαδικασία γήρανσης προχωρά μεμονωμένα, ανάλογα με την ηλικία, τη κληρονομικότητα, το φύλο και τον τρόπο ζωής. Γι’ αυτόν τον λόγο, πραγματοποιείται μια συμβουλευτική πριν από κάθε διαδικασία, κατά την οποία συζητούνται οι διαθέσιμες επιλογές για τη θεραπεία των προβλημάτων γήρανσης.

Μία από τις πιο δημοφιλείς θεραπείες αντιγήρανσης είναι η εφαρμογή υαλουρονικών fillers. Αυτά χρησιμοποιούνται για να διορθώσουν το περίγραμμα του προσώπου, να αποκαταστήσουν τον χαμένο όγκο, να διορθώσουν την ασυμμετρία και τις υπερβολικές εκφράσεις σε ορισμένες περιοχές.

Τι είναι τα δερματικά fillers Restylane®;

Ο παγκοσμίου φήμης φαρμακευτικός κολοσσός Galderma, που εξειδικεύεται στην παραγωγή και καινοτομία στον τομέα της αισθητικής και της δερματολογίας, δημιούργησε το 1996 το πρώτο σταθεροποιημένο υαλουρονικό filler παγκοσμίως, μη ζωικής προέλευσης, το Restylane®. Το 2004 δημιούργησαν μια άλλη καινοτομία – το πρώτο προϊόν του είδους του για τη βελτίωση της ποιότητας και της ενυδάτωσης του δέρματος, το Restylane® Skinboosters.

Τα fillers από τη σειρά Restylane® χωρίζονται σε δύο ξεχωριστές κατηγορίες ανάλογα με την τεχνολογία παραγωγής τους.

Τεχνολογία NASHA
Η πρώτη τεχνολογία είναι η NASHA (non-animal stabilized hyaluronic acid). Ένα χαρακτηριστικό της τεχνολογίας NASHA είναι ότι δημιουργεί fillers με υψηλή ικανότητα ανύψωσης ιστού, που δεν δημιουργούν μεγάλο όγκο και παραμένουν στο σημείο που τοποθετούνται χωρίς να ενσωματώνονται στον ιστό.

Τα fillers από αυτή την τεχνολογία είναι:

Restylane Lyft – αυτό είναι το filler με την υψηλότερη ικανότητα ανύψωσης στην αγορά σε σύγκριση με άλλα brands. Είναι εξαιρετικά κατάλληλο για πιο παχύ και καλύτερης ποιότητας δέρμα, με μεγαλύτερη χαλάρωση των μαλακών ιστών, όπου στοχεύουμε στην ανύψωση των ιστών χωρίς να δημιουργούμε όγκο. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να διαμορφώσει το περίγραμμα του προσώπου εφαρμόζοντάς το στα ζυγωματικά, στη μύτη και πιο χαμηλά στο πρόσωπο για έμφαση και μεγαλύτερη ακρίβεια.

Restylane Lidocaine – αυτό το filler είναι κατάλληλο για την τοποθέτηση στην περιοχή των ρινοχειλικών πτυχών και για την δημιουργία μεγαλύτερης ακρίβειας περυγράμματος στα χείλη.

Restylane Eyelight – ένα filler ειδικά σχεδιασμένο για την ευαίσθητη περιοχή κάτω από τα μάτια, για να γεμίζει κοιλότητες χωρίς να δημιουργεί υπερβολικό όγκο. Ιδανικό για την περιοχή, καθώς η τεχνολογία NASHA εμποδίζει την προσέλκυση νερού και την πρόκληση πρηξίματος.

Τεχνολογία OBT

Η δεύτερη τεχνολογία είναι η OBT (Optimal Balance Technology). Αυτή η τεχνολογία αναπτύχθηκε το 2011 και μπορεί να εφαρμοστεί σε ασθενείς με λεπτότερο δέρμα ή με πιο προχωρημένα σημάδια γήρανσης λόγω της πιο απαλής και λεπτής υφής των fillers.

Τα fillers της τεχνολογίας OBT είναι κατάλληλα για τις λεγόμενες υπερδυναμικές περιοχές του προσώπου, καθώς έχουν την ιδιότητα να ενσωματώνονται στον ιστό και να γίνονται μέρος του. Μ’ αυτό τον τρόπο διατηρούνται οι φυσικές εκφράσεις και κινήσεις του προσώπου σε περιοχές όπως τα χείλη ή γύρω από αυτά, οι ρινοχειλικές πτυχές και οι ρυτίδες θλίψης.

Τα fillers αυτής της τεχνολογίας, μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν σε περιοχές του προσώπου που χάνουν πολύ όγκο με τα χρόνια – τους κροτάφους, την περιοχή μπροστά από τα αυτιά και το μπροστινό μέρος των μάγουλων, καθώς είναι λεπτά και απαλά, δεν βαραίνουν τον ιστό και επιτρέπουν μια ομαλή μετάβαση στο περίγραμμα του προσώπου.

Τα fillers αυτής της τεχνολογίας είναι τα εξής:

Restylane Defyne – το πιο πυκνό από τα fillers της OBT. Χρησιμοποιείται για να διαμορφώσει το μέσο του προσώπου, τα ζυγωματικά, το πηγούνι, τις ρινοχειλικές πτυχές, τις ρυτίδες θλίψης, τη πτυχή μεταξύ των χειλιών και του πηγουνιού. Χρησιμοποιείται για καλύτερη οριοθέτηση των καθορισμένων περιοχών και για το πιο απαλό γέμισμα τους.

Restylane Volyme – αυτό είναι το πιο ογκώδες από τα fillers Restylane. Χρησιμοποιείται σε περιοχές όπου είναι εμφανής η μεγάλη απώλεια όγκου, όπως οι κρόταφοι, η περιοχή μπροστά από το αυτί και το μπροστινό μέρος των μάγουλων.

Restylane Kysse – ένα filler που χρησιμοποιείται για να διαμορφώσει, να δώσει όγκο στα χείλη και να δημιουργήσει ένα έντονο περίγραμμα. Λόγω της καλής ενσωμάτωσης στον ιστό των χειλιών, η παρουσία της ουσίας δεν γίνεται αισθητή στα χείλη.

Restylane Refyne – το πιο λεπτό και απαλό προϊόν της σειράς Restylane – κατάλληλο για γέμισμα λεπτών γραμμών και ρυτίδων, τις λεγόμενες accordion lines, barcode or “smoker’s lines”. Κατάλληλο για τοποθέτηση σε χείλη που έχουν λεπτότερη βλεννογόνο μεμβράνη.

Μπορούν να συνδυαστούν τα fillers NASHA και OBT;

Η Galderma έχει δημιουργήσει τη λεγόμενη μέθοδο AART που συνδυάζει εξατομικευμένα βήματα για τη δημιουργία μιας ολιστικής προσέγγισης στη θεραπεία κάθε ατόμου. Συγκεκριμένα:

  • Αξιολόγηση προσώπου ασθενή
  • Ανατομικά χαρακτηριστικά της γήρανσης στον εκάστοτε ασθενή
  • Τα κατάλληλα προϊόντα και τεχνικές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν
  • Ολιστική εξατομικευμένη θεραπεία του ασθενή

Η μέθοδος AART επιτρέπει όταν είναι εφικτό τον συνδυασμό των δύο τεχνολογιών NASHA και OBT για την επίτευξη το πιο φυσικών και πετυχημένων αποτελεσμάτων. Αυτό αξιολογείται από τον δερματολόγο κατά τη διάρκεια της διαδικασίας πριν την θεραπεία.

Μπορούν τα υαλουρονικά fillers να αντενδείκνυται σε ορισμένα άτομα;

Υπάρχουν άτομα που δεν είναι κατάλληλα για θεραπεία με υαλουρονικά fillers. Αν ο ασθενής πληροί κάποιο από τα παρακάτω κριτήρια, δυστυχώς δεν είναι κατάλληλος για τη διαδικασία:

  • Κάτω των 18 ετών
  • Γυναίκες που είναι έγκυες ή θηλάζουν
  • Ιστορικό αυτοάνοσης νόσου ή τρέχουσα θεραπεία με ανοσοθεραπεία
  • Άτομα που είναι επιρρεπή στην ανάπτυξη υπερτροφικών ουλών
  • Άτομα που έχουν υπερευαισθησία στο υαλουρονικό οξύ
  • Η περιοχή που θέλουν να θεραπεύσουν είναι τραυματισμένη, φλεγμονώδης ή μολυσμένη

Συχνές Ερωτήσεις

Πρώτα απ' όλα, ο ασθενής πρέπει να είναι εντελώς υγιής, χωρίς κανένα κρυολόγημα ή γρίπη. Είναι καλό να αποφεύγεται η λήψη παυσίπονων και αντιπηκτικών, βιταμινών και συμπληρωμάτων διατροφής 7 ημέρες πριν τη διαδικασία. Η κατανάλωση αλκοόλ πρέπει να σταματήσει 24-48 ώρες πριν. Την ημέρα της διαδικασίας, είναι καλό να μειωθεί η κατανάλωση καφεΐνης και να αποφευχθεί η θερμότητα (solarium, ατμόλουτρο, laser και light treatments).
Πρώτα, ο γιατρός σας θα κάνει μια λεπτομερή εξέταση για να καθορίσει το κατάλληλο σχέδιο θεραπείας. Στη συνέχεια, στην περιοχή που θα θεραπευτεί εφαρμόζεται τοπική αναισθησία 10-15 λεπτά πριν από τη διαδικασία. Αφού αναισθητοποιηθεί η περιοχή, το προϊόν εγχέεται στο χόριο μέσω μιας σειράς τρυπημάτων. Η διάρκεια της διαδικασίας εξαρτάται από την περιοχή εφαρμογής. Ο μέσος χρόνος είναι περίπου 20 έως 45 λεπτά.
Αποφύγετε το μακιγιάζ για τουλάχιστον μερικές ώρες μετά τη διαδικασία. Ανάλογα με τον τύπο του filler που χρησιμοποιείται και την περιοχή που θεραπεύεται, μπορεί να συνιστάται μασάζ στο σπίτι για μερικές ημέρες. Είναι επιθυμητό να μην εκτίθεστε σε θερμότητα για 1-2 εβδομάδες μετά τη διαδικασία (solarium, spa, ατμόλουτρα, σάουνες, κ.λπ.). Είναι καλό να αποφεύγετε τη σωματική δραστηριότητα για μερικές ημέρες μετά την τοποθέτηση του filler. Όταν χρησιμοποιείτε υαλουρονικό filler, είναι ιδανικό να πίνετε περισσότερο νερό.
Το τοπικό αναισθητικό και η λιδοκαΐνη που περιέχονται στα περισσότερα προϊόντα κάνουν τη διαδικασία ανώδυνη. Αυτό που μπορεί να νιώσετε είναι ένα πολύ ελαφρύ τσίμπημα.
Μετά τη διαδικασία, το δέρμα στην περιοχή που έχει θεραπευτεί είναι πρησμένο. Μερικές φορές μπορεί να εμφανιστούν μώλωπες στα σημεία των τρυπημάτων, που εξαφανίζονται σε λίγες ημέρες και μπορούν στο μεταξύ να καλυφθούν με μακιγιάζ.
Η υαλουρονιδάση μπορεί να εγχυθεί στην περιοχή για να διαλύσει το filler.

Εξαρτάται από την περιοχή, τον οργανισμό και το προϊόν που χρησιμοποιείται. Όταν τοποθετείται filler για πρώτη φορά, απορροφάται γρηγορότερα από ό,τι αν υπάρχει επικάλυψη προϊόντος στην περιοχή. Μπορούμε να πούμε ότι κατά προσέγγιση τα αποτελέσματα διαρκούν από 6 έως 12 μήνες.

Σε γενικές γραμμές, για να παραταθεί το αποτέλεσμα, είναι καλό να αποφεύγετε τη θερμότητα, να πίνετε μεγαλύτερη ποσότητα νερού (ανάλογα με το βάρος σας), να αποφεύγετε το κάπνισμα και τις δραστικές δίαιτες για απώλεια βάρους.

Πριν και Μετά

Συνιστάται