Θεραπεία Βοτουλινικής Τοξίνης (Botox)

Η βοτουλινική τοξίνη είναι ένα βιολογικό φαρμακευτικό προϊόν που παράγεται από το βακτήριο Clostridium botulinum. Γνωστή στην ιατρική από το 1820, έλαβε την πρώτη έγκριση από τον FDA (Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ) το 1989 για ανθρώπινη χρήση. Γι’ αυτό το λόγο, πρόκειται για το φαρμακευτικό προϊόν που έχει μελετηθεί πιο πολύ από κάθε άλλο παγκοσμίως σε επίπεδο ασφάλειας και αποτελεσματικότητας.

Σήμερα, η βοτουλινική τοξίνη έχει πάνω από 30 χρήσεις στην ιατρική – για τη θεραπεία μυϊκών σπασμών, ημικρανιών, στραβισμού, τεμπέλικου ματιού (αμβλυωπία), υπεριδρωσίας (υπερβολική εφίδρωση), υπερδραστήριας ουροδόχου κύστης, σπαστικότητας άνω άκρων σε άτομα με εγκεφαλική παράλυση και εγκεφαλικό, καθώς και σύνδρομο κροταφογναθικής άρθρωσης.

Από το 1989 διεξάγεται συνεχής ιατρική έρευνα και η χρήση της βοτουλινικής τοξίνης χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο από διάφορες ιατρικές ειδικότητες, διευρύνοντας τις ενδείξεις της.

Στην αισθητική ιατρική, η βοτουλινική τοξίνη χρησιμοποιείται για τη θεραπεία των επιφανειακών και μεσαίων ρυτίδων έκφρασης.

Για ποιους είναι κατάλληλη η θεραπεία με βοτουλινική τοξίνη;

Είναι ξεπερασμένη η πεποίθηση ότι το Botox πρέπει να χρησιμοποιείται όταν υπάρχουν ήδη βαθιές ρυτίδες στο πρόσωπο – γύρω στην ηλικία των 40. Η πρόληψη είναι εξαιρετικά σημαντική – Χρησιμοποιείται για να καθυστερήσει τα σημάδια γήρανσης που σε ορισμένους ασθενείς ξεκινούν μετά τα 25 χρόνια.
Εάν έχετε πολύ έντονες εκφράσεις προσώπου, πιο πυκνό δέρμα με πόρους και γενετική προδιάθεση για σχηματισμό βαθιών ρυτίδων, τότε μην καθυστερείτε την ένεση βοτουλινικής τοξίνης, καθώς αυτή είναι η μόνη επιστημονικά αποδεδειγμένη εγγύησή σας για την πρόληψη της γήρανσης και της εμβάθυνσης των ρυτίδων.

Σε ποιες περιοχές εφαρμόζεται η βοτουλινική τοξίνη;

Τοποθετείται συχνότερα στο πάνω μέρος του προσώπου – στο μεσόφρυο (ρυτίδα θυμού), στο μέτωπο και στην περιοχή γύρω από τα μάτια. Ενώ παλαιότερα αυτές οι 3 περιοχές διαχωρίζονταν, τώρα θεωρείται ότι οι μύες σε αυτές αλληλοσυνδέονται και συνιστάται η ταυτόχρονη θεραπεία τους για τη διατήρηση της φυσικής έκφρασης και θέσης των φρυδιών.

Οι γιατροί της ομάδας μας είναι εξειδικευμένοι και έμπειροι στην έγχυση βοτουλινικής τοξίνης και σε άλλες περιοχές, όπως:

  • Μασητικοί Μύες
  • Λαιμός
  • Περιοχή γύρω από τα χείλη
  • Πηγούνι
  • Τραπεζοειδείς μύες της πλάτης
  • Μασχάλες
  • Παλάμες
  • Πέλματα

Πόσο διαρκεί το αποτέλεσμα;

Μελέτες δείχνουν ότι η μέση διάρκεια δράσης της βοτουλινικής τοξίνης είναι 4 μήνες, ενώ σε κάποιους ασθενείς αυτή η περίοδος είναι μεγαλύτερη και σε άλλους μικρότερη, ανάλογα με τα ατομικά χαρακτηριστικά, τον τρόπο ζωής, την ποιότητα του δέρματος, την ηλικία.

Πόσο συχνά είναι απαραίτητη η ένεση βοτουλινικής τοξίνης;

Δεν συνιστούμε την τοποθέτηση βοτουλινικής τοξίνης συχνότερα από κάθε 2 μήνες στην ίδια περιοχή. Ιδανικά, οι ασθενείς πρέπει να πραγματοποιούν τη διαδικασία 3 φορές το χρόνο σε διάστημα 4 μηνών από τη μία θεραπεία στην άλλη. Έτσι το αποτέλεσμα διατηρείται με την πάροδο του χρόνου και συσσωρεύεται. Επιπλέον, η τακτική εφαρμογή βοτουλινικής τοξίνης προλαμβάνει την εμβάθυνση των εκφράσεων του προσώπου και κατ’ επέκταση, των ρυτίδων του προσώπου.

Τι πρέπει να πείτε στο γιατρό σας πριν από τη διαδικασία;

Συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν από τη διαδικασία εάν έχετε κάποιο αυτοάνοσο νόσημα – Hashimoto, αρθρίτιδα, λύκο, κρυοσφαιριναιμία, καθώς και αλλεργίες στη γύρη, άσθμα, ρινίτιδα. Επίσης, σχεδιάστε την επίσκεψή σας στην κλινική, λαμβάνοντας υπόψη ότι για 4 ώρες μετά τη διαδικασία το κεφάλι πρέπει να βρίσκεται σε όρθια θέση, ενώ θα πρέπει να αποφεύγονται οι αθλητικές και σωματικές δραστηριότητες.

Την ημέρα της διαδικασίας

Ελάτε στην κλινική στην προκαθορισμένη ώρα και χωρίς μακιγιάζ. Γράψτε τυχόν ερωτήσεις που θέλετε να κάνετε στο γιατρό σας πριν την διαδικασία. Η ομάδα της κλινικής θα σας παράσχει τις απαραίτητες φόρμες συγκατάθεσης, τις οποίες μπορείτε να μελετήσετε προσεκτικά. Ένα αντίγραφο θα σταλεί και στο email σας. Συζητήστε με τον γιατρό σας τυχόν ερωτήσεις που προκύπτουν σχετικά με την συγκατάθεση και τις συστάσεις φροντίδας μετά την διαδικασία.

Πώς χορηγείται;

Η ένεση βοτουλινικής τοξίνης δεν απαιτεί αναισθησία με κρέμα λιδοκαΐνης. Η διαδικασία διαρκεί 5-10 λεπτά ανά περιοχή και γίνονται ενδομυϊκές ενέσεις σε συγκεκριμένα σημεία με ειδική σύριγγα ινσουλίνης. Με αυτόν τον τρόπο η ενόχληση και ο πόνος είναι ελάχιστοι.

Φροντίδα μετά τη διαδικασία (Aftercare)

Μετά την ένεση βοτουλινικής τοξίνης, μπορείτε να επιστρέψετε στις καθημερινές σας δραστηριότητες. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να μείνουν μικρές “ανωμαλίες” στα σημεία της ένεσης προσωρινά, τα οποία εξαφανίζονται μετά από 15-20 λεπτά. Σπάνια, εμφανίζονται μώλωπες και αιματώματα. Ακόμα όμως και σ’ αυτές τις περιπτώσεις τα συμπτώματα υποχωρούν σε 7-14 ημέρες.

Δεν πρέπει να ξαπλώνετε ούτε να στέκεστε με το κεφάλι κάτω και να αποφεύγετε την άθληση για τουλάχιστον 4 ώρες μετά την παρέμβαση. Συνιστάται επίσης να αποφεύγετε σάουνα, χαμάμ, solarium, spa και θερμαινόμενη πισίνα και μπανιέρα.

Για τυχόν ερωτήσεις που μπορεί να έχετε, μπορείτε πάντα να ανατρέξετε στις οδηγίες φροντίδας μετά τη διαδικασία στο email με την συγκατάθεση ή να επικοινωνήσετε τηλεφωνικά με την κλινική. Θα χαρούμε να σας απαντήσουμε.

Συχνές Ερωτήσεις

Η εφαρμογή της βοτουλινικής τοξίνης βοηθά στην εξομάλυνση των υφιστάμενων ρυτίδων, καθώς και στην πρόληψη της εμφάνισης νέων. Σε περίπτωση έντονων και ενεργών εκφράσεων των αντίστοιχων μυών, είναι καλό να εφαρμοστεί η βοτουλινική τοξίνη για την πρόληψη εμφάνισης βαθύτερων ρυτίδων. Φυσικά, είναι ιδανικό αυτό να συμβεί μετά την ηλικία των 25-30 ετών.
Μετά την εφαρμογή του botox, υπάρχουν αρκετές συστάσεις που πρέπει να ακολουθηθούν. Δεν πρέπει να ξαπλώνετε ούτε να στέκεστε με το κεφάλι προς τα κάτω ή στο πλάι για 4-6 ώρες μετά τη διαδικασία. Τα σημεία της ένεσης δεν πρέπει να αγγίζονται ή να γίνεται μασάζ. Αποφύγετε τη ζέστη (σάουνα, spa, λουτρά ατμού, solarium), αισθητικές διαδικασίες στις περιοχές εντός δύο εβδομάδων μετά τη διαδικασία, καθώς και τη φυσική άσκηση για αρκετές ημέρες. Είναι προτιμότερο να μην ταξιδέψετε αεροπορικώς για μία εβδομάδα μετά την εφαρμογή botox.
Όταν η ποσότητα ή η συχνότητα χορήγησης της τοξίνης δεν είναι υπερβολική, δεν παρατηρούνται παρενέργειες όπως η χαλάρωση των μυών και του δέρματος.
Ανάλογα με το πόσο βαθιές είναι, υπάρχει αντίστοιχο αποτέλεσμα. Οι ρυτίδες που έχουν σχηματιστεί πρόσφατα και δεν είναι ακόμη ορατές όταν οι μύες βρίσκονται σε στατική θέση, το αποτέλεσμα είναι συνήθως 100%. Στις ρυτίδες που εμφανίζονται χωρίς κίνηση του προσώπου, η σχεδόν ολοκληρωτική εξομάλυνση είναι επίσης συνηθισμένη, αλλά οι πολύ βαθιές ρυτίδες μπορεί να μην εξαλειφθούν πλήρως. Σε κάθε περίπτωση, υπάρχει πάντα λείανση στις υπάρχουσες ρυτίδες και πρόληψη της εμβάθυνσής τους.
Βεβαίως. Εάν ο ασθενής το επιθυμεί, η εφαρμογή μπορεί να διακοπεί χωρίς καμία συνέπεια όσον αφορά τη μεγαλύτερη χαλάρωση του δέρματος.

Πριν και Μετά

Συνιστάται