Ροδόχρους ακμή

Η ροδόχρους ακμή (rosacea) αποτελεί μια φλεγμονώδη δερματική πάθηση του προσώπου, που αναπτύσσεται σταδιακά στο κεντρικό μέρος του, κυρίως στα μάγουλα, στη μύτη, στα μάτια και στο πιγούνι. Χαρακτηρίζεται από επίμονο ερύθημα, ευρυαγγείες, φλεγμονώδεις βλατίδες ή φλύκταινες και αίσθηση κνησμού.

Αν και προσβάλλει και τα δύο φύλλα, είναι συχνότερη στις γυναίκες, ενώ χαρακτηριστικό είναι ότι εμφανίζεται μετά την ηλικία των 30 ετών και συνήθως επηρεάζει ανθρώπους με ανοιχτόχρωμη επιδερμίδα. Στους άνδρες εκδηλώνεται με τη σοβαρότερη μορφή του, το ρινόφυμα. Σύμφωνα με διεθνή στατιστικά, περίπου 45 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως έχουν διαγνωστεί με αυτή την ασθένεια.

Παράγοντες που μπορεί να επιδεινώσουν την πάθηση είναι η έκθεση στον ήλιο και οι δύσκολες καιρικές συνθήκες, το άγχος, η κατανάλωση πικάντικων τροφών και αλκοολούχων ποτών. Επομένως, η ροδόχρους ακμή πρέπει να αντιμετωπίζεται έγκαιρα, ώστε να παραμένει σε ύφεση. Η ομάδα του Derma-Act προσφέρει εξατομικευμένη θεραπεία για κάθε ασθενή, καθοδηγώντας τον παράλληλα στην καθημερινή φροντίδα και στη διαχείριση της νόσου.

Τύποι ροδόχρου ακμής

Ανάλογα με τα χαρακτηριστικά και το στάδιο σοβαρότητας της νόσου – ήπια, μέτρια και σοβαρή, η ροδόχρους ακμή διακρίνεται σε τρεις τύπους:

Ερυθηματώδης
Χαρακτηρίζεται από παροδική ερυθρότητα σε μάγουλα, στην άκρη της μύτης, στο πηγούνι και ανάμεσα στα φρύδια. Η εξέλιξή της είναι σταδιακή και όταν γίνει μόνιμη εμφανίζεται σμηγματόρροια, τηλεαγγειεκτασία (διασταλμένα αιμοφόρα αγγεία), αίσθημα κνησμού και καύσου, απολέπιση και τραχύτητα του δέρματος.

Βλατιδοφλυκταινώδης
Χαρακτηρίζεται από επίμονη ερυθρότητα του κεντρικού προσώπου, με την εμφάνιση βλατίδων, φλυκταινών και έντονη σμηγματόρροια σε διάφορα σημεία του προσώπου, συχνότερα στα μάγουλα, στο μέτωπο και στα βλέφαρα.

Ρινόφυμα
Αποτελεί πιο βαριά μορφή της νόσου και εκδηλώνεται συχνότερα στους άνδρες. Χαρακτηρίζεται από έντονα διογκωμένη και κόκκινη μύτη με τραχιά υφή και εμφάνιση βλατίδων. Συχνά παρατηρείται επίσης αυξημένη σμηγματόρροια μαζί με τηλεαγγειεκτασία και ίνωση, ενώ μερικές φορές οι βλάβες μπορεί να επεκταθούν στο μέτωπο ή στο πηγούνι.

Οφθαλμική
Τα συμπτώματα της οφθαλμικής ροδόχρου ακμής εμφανίζονται πρώτα στα μάτια και στη συνέχεια εξαπλώνονται στο δέρμα. Αυτά περιλαμβάνουν ερεθισμό, δακρύρροια, ξηροφθαλμία, πρησμένα βλέφαρα, κνησμό, αλλά και πιθανή απώλεια όρασης λόγω βλάβης στον κερατοειδή. Αυτή η μορφή της νόσου επηρεάζει εξίσου άνδρες και γυναίκες.

Συμπτώματα ροδόχρου ακμής

Η ροδόχρους ακμή εμφανίζεται συνήθως στο κεντρικό τμήμα του προσώπου, ενώ σπάνια μπορεί να εξαπλωθεί στο λαιμό, στο στέρνο, στο τριχωτό της κεφαλής ή στα αυτιά.

Παροδική ερυθρότητα
Το πρώτο σύμπτωμα της ροδόχρου ακμής είναι η περιοδική ερυθρότητα στο πρόσωπο.

Συνεχής ερυθρότητα
Μοιάζει με ηλιακό έγκαυμα και θεωρείται το πιο κοινό σύμπτωμα της ροδόχρου ακμής.

Φουσκάλες και βλατίδες
Μοιάζουν με σπυράκια ακμής με πύον ή μικρά κόκκινα εξογκώματα που συνοδεύονται από αίσθημα καύσου ή κνησμού.

Τηλεαγγειεκτασία
Διεσταλμένα αιμοφόρα αγγεία στο δέρμα του προσώπου.

Ερεθισμός των ματιών
Τα μάτια φαίνονται κόκκινα και υγρά και τα βλέφαρα είναι πρησμένα και κόκκινα.

Κνησμός ή κάψιμο
Το σύμπτωμα αυτό είναι κοινό σε όλους σχεδόν τους ασθενείς με αυτή την ασθένεια.

Επιδερμιδικές κηλίδες
Πρόκειται για κόκκινες κηλίδες ή πλάκες που ξεχωρίζουν στο δέρμα.

Ξηρό και τραχύ δέρμα
Σε ορισμένες περιπτώσεις παρόμοια συμπτώματα μπορεί να οδηγήσουν σε εκζεματώδη ή σμηγματορροϊκή δερματίτιδα.

Πρήξιμο
Εμφανίζεται όταν υπάρχει επίμονο ερύθημα, επηρεάζει για μέρες το δέρμα και μπορεί να επιδεινωθεί λόγω υπάρχουσας φλεγμονής.

Παραμόρφωση και πρήξιμο της μύτης
Η μύτη πρήζεται και το δέρμα της αλλάζει όψη.

Πώς γίνεται η διάγνωση της ροδόχρου ακμής

Η ροδόχρους ακμή εμφανίζεται με διαφορετικά συμπτώματα και βαθμό σοβαρότητας σε κάθε ασθενή. Αυτό οφείλεται στους διάφορους παράγοντες που ευθύνονται για την παθογένεση της νόσου, η οποία μάλιστα συχνά συγχέεται με άλλες δερματικές παθήσεις. Για παράδειγμα, το σύνδρομο Haber, η μαστοκυττάρωση, ο ερυθηματώδης λύκος, η αληθής πολυκυτταραιμία είναι μερικές από τις ασθένειες με συμπτώματα παρόμοια με αυτά της ροδόχρου ακμής. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό τα άτομα με την εν λόγω νόσο να συμβουλεύονται έναν δερματολόγο έγκαιρα.

Στην κλινική Derma-Act, η διάγνωση και η θεραπεία της ροδόχρου ακμής πραγματοποιείται και παρακολουθείται αυστηρά από εξειδικευμένους επιστήμονες με πολυετή εμπειρία στην αντιμετώπιση της εν λόγω νόσου. Στόχος της θεραπευτικής προσέγγισης είναι η ελαχιστοποίηση των παροξύνσεων για μεγάλο χρονικό διάστημα και η διατήρηση της νόσου σε ύφεση, η οποία επιτυγχάνεται με:

  • Μικροσκοπική ανίχνευση ακάρεων Demodex στο δέρμα του προσώπου.
  • Ψηφιακή δερματική ανάλυση.
  • Διερεύνηση των αιτιών της επίμονης ροδόχρου ακμής.

Μέθοδοι θεραπείας

Θεραπεία laser με Excel V+

Για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων της ροδόχρου ακμής, στην Κλινική Derma-Act εφαρμόζουμε τις πλέον σύγχρονες και ασφαλείς τεχνολογίες φωτός laser. Η θεραπεία laser με Excel V+ έχει σημαντικά πλεονεκτήματα: είναι ανώδυνη, ενώ οι περιβάλλοντες ιστοί δεν επηρεάζονται, καθώς το laser εκπέμπει φως που απορροφάται επιλεκτικά.

Ο απαιτούμενος αριθμός συνεδριών καθορίζεται από τα κλινικά χαρακτηριστικά του ασθενούς και από τα αποτελέσματα της δερματικής ανάλυσης. Στις περισσότερες περιπτώσεις ροδόχρου ακμής, συνιστούμε 2 έως 4 συνεδρίες για βέλτιστα αποτελέσματα.

Η συσκευή αγγειακού laser Excel V+ με μικρό και μεγάλο μήκος κύματος φωτός μειώνει αποτελεσματικά τα σπασμένα αιμοφόρα αγγεία, τις φλεγμονές και την ερυθρότητα του δέρματος σε πρόσωπο, λαιμό και στήθος, ενώ στην περίπτωση του ρινοφύματος μειώνει το πρήξιμο των μαλακών ιστών της μύτης.

Ποια είναι τα οφέλη της θεραπείας με το Excel V+

Εντυπωσιακά αποτελέσματα

Δυνατή η ταυτόχρονη χρήση του με φαρμακευτική αγωγή

Ασφαλές

Χωρίς παρενέργειες

Κατάλληλο για κάθε τύπο δέρματος

Ακόμη και την καλοκαιρινή περίοδο

Δεν χρειάζεται χρόνος για ανάρρωση και αποκατάσταση

Άμεση επιστροφή στην εργασία και στις καθημερινές δραστηριότητες

Συνδυαστικές θεραπείες

Για βέλτιστη και αποτελεσματική θεραπεία, συνιστούμε να συνδυάσετε:

Χημικό peeling

  • pH formula CR peeling

Τα ενεργά συστατικά του pH Formula CR υποστηρίζουν την αναγέννηση του δέρματος και ενισχύουν τη φυσική του άμυνα. Μειώνουν την αγγειοδιαστολή και έχουν αποτελεσματική αντιβακτηριδιακή δράση.

  • Easy Droxy Azelaic Peel

Είναι μια νέα, καινοτόμος θεραπεία για δέρμα επιρρεπές σε ερεθισμούς, με τάση ακμής και με ροδόχρου ακμή. Το Easy Droxy Azelaic Peel περιέχει τέσσερις διαφορετικούς τύπους οξέων: γλυκολικό, γαλακτικό, αζελαϊκό και κιτρικό.

Апаратура

Συχνές ερωτήσεις

Η ροδόχρους ακμή είναι μια πάθηση, που δυστυχώς δεν μπορεί να θεραπευτεί πλήρως. Ωστόσο, οι διαθέσιμες μέθοδοι θεραπείας – θεραπεία laser με ταυτόχρονη ή χωρίς φαρμακευτική αγωγή – εφαρμόζονται ξεχωριστά, σύμφωνα με τις ανάγκες του κάθε ασθενούς, προκειμένου να εξαλειφθούν τα συμπτώματα της νόσου και να διατηρηθεί σε ύφεση.

Καθώς λοιπόν είναι μια κατάσταση που δεν θεραπεύεται πλήρως, οι συνεδρίες θα πρέπει να επαναλαμβάνονται ανά διαστήματα, ενώ θα πρέπει να αποφεύγονται οι παράγοντες που οδηγούν σε έξαρση της ροδόχρου ακμής, όπως είναι το αλκοόλ, οι πικάντικες τροφές, η καφεΐνη, η σάουνα, το τζακούζι, η έκθεση στον ήλιο, τον άνεμο και γενικά σε ακραίες καιρικές συνθήκες.

Ο τρόπος ζωής και οι περιβαλλοντικοί παράγοντες είναι μεταξύ άλλων αιτίες που μπορεί να οδηγήσουν σε ροδόχρου ακμή. Άλλες πιθανές αιτίες είναι η παρουσία ακάρεων Demodex στο δέρμα, διάφορα βακτήρια, φλεγμονή των τριχοθυλακίων, μειωμένη ανοσολογική λειτουργία, φλεγμονώδης αντίδραση ή ψυχολογικοί λόγοι. Ωστόσο, πρόσφατες μελέτες δείχνουν πώς σε μεγάλο ποσοστό ευθύνονται τα ακάρεα Demodex, που όταν πεθαίνουν, απελευθερώνονται βακτήρια που επιδεινώνουν τα συμπτώματα της νόσου.
Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες, τροφές που μπορούν να προκαλέσουν ροδόχρου ακμή είναι: συκώτι, γιαούρτι, κρέμα γάλακτος, τυρί (εκτός από το τυρί cottage), σοκολάτα, βανίλια, σάλτσα σόγιας, εκχύλισμα μαγιάς, ξύδι, μελιτζάνα, αβοκάντο, σπανάκι, φασόλια, μπιζέλια, εσπεριδοειδή, ντομάτες, μπανάνες, δαμάσκηνα, σταφίδες, σύκα, πικάντικα και ζεστά φαγητά, τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε ισταμίνη. Επίσης, αποφύγετε το αλκοόλ γενικά, ειδικά το κόκκινο κρασί, την μπύρα, το μπέρμπον, το τζιν, τη βότκα ή τη σαμπάνια και τα ζεστά ροφήματα όπως η σοκολάτα, ο καφές και το τσάι.
Η ροδόχρους ακμή εμφανίζεται συνήθως σε ενήλικες μετά την ηλικία των 30 ετών. Ωστόσο, οι έφηβοι και οι νεαροί ενήλικες στην ηλικία των 20 παρουσιάζουν σοβαρή ερυθρότητα στα μάγουλα, το πηγούνι, τη μύτη ή το μέτωπο που διαρκεί περισσότερο από το κανονικό. Σε τέτοιες περιπτώσεις, μετά τον εντοπισμό της νόσου με ειδικές κλινικές και μικροσκοπικές εξετάσεις, οι δερματολόγοι της κλινικής Derma-Act δίνουν οδηγίες για καθημερινή φροντίδα και θεραπεία για την αποφυγή καταστάσεων, που θα οδηγούσαν σε επαναλαμβανόμενες εξάρσεις ροδόχρου ακμής. Έτσι, εάν αναγνωρίζετε τα πρώιμα συμπτώματα της ροδόχρου ακμής, θα πρέπει να συμβουλευτείτε άμεσα έναν έμπειρο δερματολόγο.
Τα συμπτώματα της ροδόχρου ακμής τείνουν να χειροτερεύουν, όταν δεν αντιμετωπίζονται σωστά. Εφόσον ο ασθενής εφαρμόσει σωστά τη κατάλληλη θεραπεία, ακολουθώντας τις οδηγίες του δερματολόγου, είναι σίγουρο ότι η ροδόχρους ακμή θα ελεγχθεί αποτελεσματικά μακροπρόθεσμα.

Πριν και μετά

Препоръчани